Wettelijke definitie’s brommobiel en invalidenvoertuig

De officiële definitie van een brommobiel is:

“een vierwielige bromfiets met een gesloten carrosserie, een maximum leeggewicht van 350 kg, een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van 45 km/u en een maximumvermogen van 50 cm³ of 4 kW.?

Nederlandse regelgeving brommobiel

Volgens de wet is de brommobiel een bromfiets. Op veel punten is de brommobiel echter gelijkgesteld aan een auto. De maximumsnelheid is beperkt tot 45 km/h, de bestuurder moet een bromfietsrijbewijs hebben en de eigenaar hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Een helm is verplicht wanneer er geen autogordels aanwezig zijn. Een brommobiel mag niet op een fietspad, autoweg, autosnelweg en wegen met een geslotenverklaring voor langzaam verkeer (bord C9) rijden.
Sinds september 2005 geldt er een kentekenplicht en sinds 1 oktober 2009 een AM-rijbewijsplicht.

Kenteken brommobiel

Bij de uitgifte van kentekens wordt de brommobiel als bromfiets beschouwd. Dit is te zien aan de kentekenplaat: een miniplaatje zoals ook op een bromfiets zit. Aan de voorkant heeft een brommobiel geen nummerplaat.
Een brommobiel wordt echter gefabriceerd met ruimte voor een grote nummerplaat, zoals een auto heeft. Veel eigenaars voorzien hun brommobiel van een fantasieplaat met een leuke naam, uiteraard naast het officiële nummerplaatje.