Vraag en antwoord

details
Wat is een brommobiel?

Een brommobiel is een vierwielige bromfiets. Dit voertuig is voorzien van een gesloten carrosserie en het leeggewicht is kleiner dan 350 kg. Het motorvermogen mag niet groter dan 4 kW zijn, met een maximale snelheid van 45 km/u. Een brommobiel heeft een kenteken en een rijbewijsplicht.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor het besturen van een brommobiel?

De Nederlandse wetgever heeft de brommobiel gelijkgesteld aan ‘de vierwielige bromfiets’. Dat betekent dat als bestuurder van een brommobiel net als een bestuurder van een bromfiets moet beschikken over een rijbewijs AM. Heeft u een bromfietscertificaat, dan kunt u deze tegen betaling vóór 1 oktober 2009 omwisseln op het gemeentehuis. Wanneer u in het bezit van rijbewijs B of groter bent, beschikt u automatisch over rijbewijs AM. Ook wanneer uw rijbewijs is verlopen, behoudt u uw rijbewijs AM.

Voor wie is de brommobiel geschikt?

Voor iedereen die graag comfortabel en veilig op pad wil en geen bezwaar ziet in de maximale snelheid van 45 km/u. Met een brommobiel heeft u de voordelen van een auto zonder de vele nadelen als bijvoorbeeld hoog brandstofverbruik en verkeersbelasting. De grootste groep kopers wordt gevormd door mensen tussen de 30 en 65 jaar.

Wat zijn de regels in ’t kort?

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. U hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. U moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en u rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Ook mag een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen. U mag uw brommobiel overal parkeren waar personenauto’s ook mogen parkeren. Als u op een plek staat waar men parkeergeld vraagt, moet u dat betalen. U mag niet op de stoep parkeren.

Hoe werkt het in de praktijk?

Het is inmiddels bijna vijftien jaar geleden dat de eerste brommobielen op de Nederlandse wegen verschenen. Hoewel de brommobiel eerst als wonderlijke en misschien wel lastige verkeersdeelnemer werd beschouwd, is zijn aanwezigheid inmiddels overal ingeburgerd. In stedelijk gebied komt een brommobiel prima mee met het overige verkeer. Op het platteland is de brommobiel ook een uitkomst gebleken, met name in de gebieden waar het OV van matige kwaliteit is.

Hoeveel personen mogen in een brommobiel zitten?

Er mag één persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Als de passagier een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Het is verboden om een kinderzitje achter de stoelen te plaatsen. U bent verplicht uw gordel te dragen, als u een cabrio-brommobiel zonder gordels heeft, dient u een helm te dragen.

Hoe werkt het met de verzekering, wegenbelasting en het kenteken?

Wanneer u een brommobiel aanschaft, bent u wettelijk verplicht een verzekering ‘Wettelijke Aansprakelijkheid’ te nemen. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). Daarin is onder meer bepaald dat de eigenaar van een auto strafbaar is wanneer hij of zij de auto niet verzekerd heeft. Een brommbiel heeft sinds 1 januari net als de bromfiets een kenteken. Voor deze groep vervoermiddelen behorend tot de categorie AM geldt er geen wegenbelasting.

Hoe oud moet ik zijn om in een invalidenwagen te mogen rijden?

U moet minimaal zestien jaar oud zijn om gehandicaptenvoertuig te mogen besturen. Voor deze eis kunt u wel een ontheffing aanvragen op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. De ontheffing moet u aanvragen bij de instantie die de wegen beheert waarop u rijdt. Meestal is dit de gemeente of provincie. Voor rijkswegen is dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Hoe hard mag ik rijden met de JDM City?

De maximumsnelheid binnen en buiten bebouwde kom is respectievelijk 30 en 40 kilometer per uur (tenzij anders aangegeven). Minister Eurlings heeft besloten om deze maximumsnelheid vanaf halverwege 2008 te verhogen naar 45 kilometer per uur op de rijbaan.

Waar mag ik rijden met de JDM City?

U mag met uw JDM City op de rijbaan rijden, behalve op autowegen en snelwegen. U mag er ook mee op het fietspad en het voetpad. Op een fietspad hebben invalidenwagens dezelfde rechtspositie als een fietser. Op het voetpad hebben ze dezelfde rechtspositie als een voetganger. Op het voetpad en trottoir wordt de snelheid in 2008 beperkt tot 6 kilometer per uur om de algehele veiligheid te vergroten.

Mag ik in een wandel- of winkelgebied rijden met mijn JDM City?

Ja, zolang u dat met respect voor uw medeweggebruikers doet en u niet harder dan 6 km/u rijdt.

Moet ik mijn JDM City laten verzekeren?

Ja, u moet minimaal een W.A. verzekering afsluiten. Aanvullende informatie vindt u bij ‘Verzekering’.

Moet een invalidenwagen een kenteken hebben?

Nee, een invalidenwagen valt niet onder de definitie van een bromfiets zoals de brommobiel en dus is een kenteken niet nodig.

Mag ik mijn JDM City op de stoep parkeren?

Ja, zolang u dat niet op hinderlijke wijze voor medeweggebruikers en passanten doet.

Moet ik parkeergeld voor mijn JDM City betalen?

Dat hangt ervan af waar u parkeert. Als u met uw JDM City op een veilige wijze op de stoep staat geparkeerd, dan hoeft u geen parkeergeld te betalen. Als u op een parkeervak of parkeerruimte staat, waar ‘gewone’ personenauto’s ook kunnen parkeren en er is een parkeergeldverplichting, dan dient u voor uw JDM City ook te betalen.

Moet ik wegenbelasting betalen voor mijn JDM City?

Nee, een JDM City is een gehandicaptenvoertuig en voor dit soort vervoersmiddelen hoeft u geen wegenbelasting te betalen.

Wat zijn de maximale afmetingen van een gehandicaptenvoertuig?

De maximale afmetingen zijn: 1,10 meter breed, 2 meter hoog en 3,50 meter lang.

details