Categorie AM voor de brommobiel

Invoering rijbewijs categorie AM voor de brommobiel

Op 1 oktober 2006 is de nieuwe regeling in werking gegaan voor het rijden in een brommobiel. Er is voor de brommobielchauffeurs een rijbewijs, categorie AM, geïntroduceerd. Hieronder treft u een samenvatting van de regeling aan.

De regeling tot 1 oktober 2006
Tot 1 oktober 2006 is het voor een chauffeur van een brommobiel voldoende om een rijbewijs voor de auto of motor, categorie A of B, of een bromfietscertificaat van het postkantoor op zak te hebben.

De nieuwe regeling vanaf 1 oktober 2006
Per 1 oktober 2006 is het huidige bromfietscertificaat vervangen door een nieuwe categorie AM op het rijbewijs. Deze categorie AM is ingevoerd voor het rijden op een bromfiets, scooter of in een brommobiel. Dat betekent dat iedereen die geen rijbewijs A of B bezit, vanaf 1 oktober 2006 een theorie-examen moet afleggen om een bromfiets, snorfiets of brommobiel te mogen besturen. In het theorie-examen wordt de kennis van de kandidaat getest op verkeersregels en verkeersinzicht.

Mensen die geboren zijn voor 1 juni 1980 hadden tot 1 oktober 2006 een vrijstelling om examen te doen voor het bromfietscertificaat. Tot 1 oktober 2006 konden deze mensen op het postkantoor een bromfietscertificaat ophalen zonder eerst het examen af te leggen. Per 1 oktober 2006 is deze vrijstellingsregeling vervallen en moet iedereen eerst het examen met voldoende resultaat afleggen. Begin 2008 wordt er ook nog een praktijkexamen ingevoerd.

Overgangsregeling
Voor de mensen die op 1 oktober 2006 al een bromfietscertificaat op het postkantoor hadden gehaald, geldt een overgangsregeling. Voor deze groep chauffeurs bestaat de mogelijkheid om hun bromfietscertificaat op het gemeentehuis om te laten zetten in een AM rijbewijs.

Bromfietscertificaten die zijn afgegeven voor 1 oktober 2006 blijven nog geldig tot 1 oktober 2009. Tot 1 oktober 2009 kunnen de bromfietscertificaten van het postkantoor omgewisseld worden voor een rijbewijs AM bij de gemeente.